De website provincie.zeeland.nl gebruikt cookies om statistieken te verzamelen.
Lees de toelichting als u meer wilt weten over het gebruik van cookies op deze website.
IK GEEF HIERVOOR TOESTEMMING

u bent hier

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Er rijden meer bussen in Zeeland dan menigeen denkt. Zo kunt u tot elf uur 's avonds tussen de steden en de grote dorpen met de bus mee.

Collage trein en bus
Openbaar vervoer

Bovendien kunt u op Zuid-Beveland en Walcheren kiezen voor de trein. Op het platteland rijden de bussen tot zeven uur 's avonds. Op werk- en zaterdagen is dat in een uurdienst en op zon- en feestdagen één keer in de twee uur.

Het provinciaal bestuur tekent voor deze basismobiliteit in het beleidsplan openbaar vervoer. Het plan heet dan ook 'Overstappen naar beter openbaar vervoer… basis voor mobiliteit'. Bij basismobiliteit horen ook de Fast Ferries Vlissingen-Breskens.

De Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de inrichting van het openbaar vervoer over de weg en het water. De bedrijven Connexxion en Veolia Transport voeren het vervolgens uit. Zij doen dat aan de hand van een concessie – een soort vergunning die de Provincie per deelgebied voor Zeeland verleent. Er zijn vier concessies:

 • Noord-Zeeland: Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland en Tholen
 • Midden-Zeeland: Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland
 • Zeeuws-Vlaanderen
 • Fast Ferries Vlissingen-Breskens

De organisatie van het treinverkeer is een taak van het rijk. In de Zeeuwse beleidsplannen komt dat daarom zijdelings aan bod.

Basismobiliteit

Nieuwe halte voorziening
Halte

Het Zeeuws openbaar vervoer over de weg en het water staat voor:

 • Goede afstemming van vraag en aanbod.
 • Betrouwbare en snelle (bus)verbindingen tussen de steden en de regio's.
  Ook als op sommige tijdstippen het reizigersaanbod wat minder is, moet dit uitgangspunt overeind blijven.
  De bussen tussen de steden en regio's vormen – samen met de trein Vlissingen-Bergen op Zoom en de Fast Ferries Vlissingen-Breskens – de snelle hoofdlijnen of het verbindend net.
 • Alle Zeeuwse kernen moeten met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.
  Bij voldoende reizigersaanbod is dat met bussen op vaste tijden. Zijn er niet zo veel passagiers, dan worden belbussen ingezet (oproepafhankelijk vervoer). Belbussen maken gebruik van de reguliere bushaltes; op aanvraag is er thuisservice.
  De (bel)bussen tussen de kleinere kernen vormen het ontsluitend net.
 • Aantrekkelijk openbaar vervoer voor scholieren en toeristen.

In enkele regio's rijden op korte trajecten buurtbussen; vrijwilligers zijn er chauffeur. De buurtbussen rijden op vaste tijden en langs vaste haltes.

In het beleidsplan is verder aandacht voor de eisen die aan onderdelen in het openbaar vervoer worden gesteld, zoals de toegankelijkheid van de bussen voor mensen met een beperking, milieu en sociale veiligheid, de bushaltes, financiering en tarieven, de aanbesteding en het beheer van de concessies. Voor meer informatie kunt u het beleidsplan raadplegen.

Voor de dienstregelingen wordt verwezen naar de vervoerbedrijven Connexxion, Veolia Transport, NS en 9292.

 

Om deze extra content goed weer te geven, kunt u de benodigde Flash Plugin downloaden.

Websites
Achtergrondinformatie